Tips om je dataverbruik op reis te beperken

Dataroaming inschakelen

Het is belangrijk dat je dataroaming inschakelt op je mobiele plan als je data wilt gebruiken (ervan uitgaande dat je dataplan je dekt op de plek waar je je bevindt). Je kunt dataroaming ook uitschakelen voor je primaire SIM om te voorkomen dat je roamingkosten moet betalen. Als je 'Data Switching' hebt ingeschakeld tijdens roaming, kun je data van je eSIM-plan of van je fysieke SIM-plan gebruiken, wat roamingkosten met zich mee kan brengen.

Je kunt je 'Data-modus' voor elk van je mobiele plannen omschakelen van 'Standaard' naar 'Lage data-modus' in de 'Instellingen' → GSM/Mobiel.

Lage data-modus helpt het mobiele datagebruik te verminderen door automatische updates, fotosynchronisatie en achtergrondtaken zoals tracking stop te zetten.

Schakel de Laag verbruik-modus in

De Laag verbruik-modus vermindert tijdelijk achtergrondactiviteiten zoals downloads en e-mail ophalen. Het stopt ook het live volgen van locaties op apps zoals 'kaarten' wanneer je ze niet gebruikt (hoewel de locatie nog steeds werkt wanneer je de app open hebt staan).

Dit kan helpen je batterijverbruik te verminderen (zodat je telefoon langer meegaat), maar ook het datagebruik beperken voor functies die je niet nodig hebt in het buitenland.

Je kunt de modus'Batterij bijna leeg' openen via 'Instellingen' → 'Batterij', of vanuit je 'Controlecentrum'.

Locaties offline downloaden in Kaarten

Met Maps.me en Google Maps kun je bepaalde locaties downloaden naar je apparaat om offline of zonder data te werken. Zo kun je je dataverbruik verminderen en het is ook handig op locaties met slechte netwerkdekking. Helaas ondersteunt Apple Kaarten deze functie nog niet.

Podcasts, muziek en video's downloaden

Podcasts, muziek en video's streamen terwijl je op reis bent kan een aanzienlijke hoeveelheid mobiele data verbruiken. Om je datagebruik te verminderen, raden we je aan om je favoriete media te downloaden met wifi voordat je op reis gaat. Dit is ook handig wanneer je je tijdens je reis op plaatsen bevindt waar slechte of geen dekking is, zoals op vluchten of op zee.

Lokale talen in Google Vertalen

Als je een avontuurlijke reiziger bent die een land bezoekt waar je de taal niet spreekt, dan kan Google Translate goed van pas komen. Wist je dat je dit hulpmiddel ook offline kunt downloaden? Net als kaarten kun je het bestand in de lokale taal met wifi downloaden naar je apparaat. Het werkt zelfs als je geen internetverbinding hebt. Dat kan goed uitkomen als je verdwaalt!

Locatie in de Foto-app

De Foto-app kan elke foto die je maakt een locatie-tag geven. Zo kan je makkelijk onthouden waar elke foto is gemaakt. Dat is handig voor het maken van fotoalbums na je reis, maar ook dit verbruikt veel data. We raden je aan om je telefoon in de 'Laag verbruik-modus' te houden of om over te schakelen naar 'Tijdens het gebruik van de app' in 'Instellingen' → Foto's.