Wat zijn wachtwoordsleutels?

Wachtwoordsleutels zijn gezamenlijk ontwikkeld door de grote technologiebedrijven, waaronder Apple, Google, Microsoft en de Fido Alliance, met als doel de beveiliging en toegankelijkheid van online accounts te verbeteren.

Wachtwoordsleutels genereren een unieke code op je apparaat met behulp van cryptografie en bieden een veilig alternatief voor traditioneel inloggen met een wachtwoord.

In tegenstelling tot wachtwoorden of wachtwoordcodes, die vergeten, achterhaald of gestolen kunnen worden, worden wachtwoordsleutels plaatselijk gegenereerd en blijven ze exclusief voor jouw apparaat, zonder te worden gedeeld of te worden opgeslagen op externe servers.

Wachtwoordsleutels kunnen handig worden opgeslagen op verschillende plekken, waaronder:

• je browser (bijv. Chrome);
  • Apple-, Google- of Microsoft-apparaten;
  • Password Manager;
  • iCloud/Microsoft/Google Cloud.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van wachtwoordsleutels?

Hoge mate van beveiliging - wachtwoordsleutels bieden robuuste beveiliging tegen veelvoorkomende online bedreigingen, zoals inbreuken op wachtwoorden/wachtwoordcodes, enumeraties van wachtwoorden/wachtwoordcodes en phishing-aanvallen.

Gebruiksvriendelijk - wachtwoordsleutels zijn zeer gebruiksvriendelijk. Meld je moeiteloos aan met één klik en met je apparaatspecifieke ontgrendelingsmethode, zoals een biometrische scan, pincode of wachtwoord/wachtwoordcode. Wachtwoordsleutels kunnen ook worden gesynchroniseerd met je Apple, Google of Microsoft cloud-account, waardoor gebruik tussen apparaten mogelijk is om het nog makkelijker te maken.