Varför debiterade bankomaten en avgift för mitt kontantuttag?

Bankomatoperatörer kan ta ut ytterligare avgifter genom att tillämpa:

1. Tilläggsavgifter från bankomat

2. Valutaväxlingsavgifter

1. Vad är en tilläggsavgift från bankomat?

Bankomatoperatörer kan ta ut en avgift när du använder en bankomat. Det är bankomatoperatören som själv bestämmer hur stort det beloppet är.

Till exempel, om du tar ut 10 £ (brittiskt pund) i bankomaten, kan bankomatoperatören ta ut 3,99 £ i avgift utöver det, så att du blir debiterad totalt 13,99 £.

2. Varför blev jag debiterad för mitt kontantuttag i en annan valuta och varför behövde jag betala extra för det?

Det kan innebära att två valutaväxlingar har skett:

– av bankomatoperatören

– av Revolut

• Valutaväxling av bankomatoperatören

När du tar ut kontakter från en bankomat, kan bankomaten ge dig alternativet att ta ut pengar i en annan valuta än den lokala. Det här förekommer främst när du är i utlandet. Om du väljer det här alternativet tillämpar bankomatoperatören sin egen (ofta ofördelaktiga) växlingskurs och ta ut en extra avgift. Det här är även känt som dynamisk valutakonvertering (DCC).

För att undvika att betala den här tilläggsavgiften är rekommendationen att du väljer att göra uttaget i den lokala valutan, och neka valutaväxling. Välj brittiskt pund (GBP) i Storbritannien, amerikansk dollar (USD) i USA, euro (EUR) i Frankrike och så vidare.

Till exempel försöker du ta ut 10 £ (brittiska pund) i en bankomat i Storbritannien. Bankomatoperatören föreslår att du konverterar beloppet till USD.

– Om du godkänner konverteringen kan bankomatoperatören tillämpa en ofördelaktig växlingskurs och ta ut en extra avgift, till exempel 15 $.

– Om du inte godkänner konverteringen debiterar bankomatoperatören dig 10 £.

Ha i åtanke att tilläggsavgifter i bankomaten kan tillkomma utöver valutaväxlingsavgifter. Om vi använder föregående exempel och bankomatoperatören tillämpar 3,99 £ i åtkomstavgift, blir du debiterad 13,99 £ utan konvertering från bankomaten eller 21 $ om bankomaten konverterar 13,99 £ från brittiskt pund till amerikansk dollar med en ofördelaktig växlingskurs.

• Valutaväxling av Revolut

Bankomatoperatören berättar för oss hur mycket vi ska debitera ditt konto.

Om du inte har tillräckligt med pengar på ditt konto i den valuta du väljer för kontantuttaget, växlar Revolut valutan. Ha i åtanke att om det här händer kan vi debitera dig en valutaväxlingsavgift om du har överskridit din månadsgräns för valutaväxling i ditt Revolut-paket och/eller en uttagsavgift om du har överskridit din månadsgräns för uttag i ditt Revolut-paket. Båda avgifterna syns i sådana fall i avsnittet Avgifter på sidan med transaktionsinformation i Revolut-appen.

• Några exempel:

– Ingen konvertering: Du försöker ta ut 10 £ (brittiska pund) i en bankomat i Storbritannien. Bankomatoperatören föreslår att du konverterar beloppet till USD. Du nekar valutaväxlingen. Bankomatoperatören ber Revolut att debitera dig 10 £. Om du har tillräckligt med brittiska pund på ditt Revolut-konto utför Revolut ingen valutaväxling och du blir enbart debiterad 10 £.

– Dubbel konvertering: Du försöker ta ut 10 £ (brittiska pund) i en bankomat i Storbritannien. Bankomatoperatören föreslår att du konverterar beloppet till USD. Du godkänner valutaväxlingen (vilket du inte borde göra). Bankomatoperatören tillämpar en ofördelaktig växlingskurs för valutaväxlingen och ber Revolut att debitera dig 15 $. Om du inte har nog med USD på ditt Revolut-konto, men har tillräckligt med brittiska pund, behöver Revolut växla 15 $ till brittiskt pund och debitera dig 11 £ efter att ha utfört valutaväxlingen. På grund av den ofördelaktiga växlingskursen betalar du fortfarande mer än vad du tog ut.

Du kan hitta fler exempel i vårt blogginlägg.

Överlag rekommenderar vi att du väljer att göra bankomatuttag i den lokala valutan och neka valutaväxling som bankomaten utför. Revolut växlar valutan enbart om du inte har tillräckligt mycket av den valuta du väljer att göra uttaget i. I sådana fall använder Revolut ofta en mer fördelaktig växlingskurs. Läs mer om växlingskurser som Revolut tillämpar i artikeln Vilken växlingskurs får jag?.

Ha i åtanke att åtkomstavgiften och växlingskursen som bankomatoperatörer tillämpar är uppskattningar baserat på information som vi får från dem.