Vad är bluffsamtal?

Bedragare använder ofta telefonsamtal eller meddelanden för att låtsas representera betrodda enheter, som Revolut, elbolag eller statliga myndigheter. Genom att kapa telefonnummer försöker de få tag på personlig information eller lura dig att göra obehöriga betalningar.

Hur undviker jag bedrägerier?

1. Var försiktig när du får samtal eller meddelanden som begär kontoinformation eller pengaöverföringar.
  2. Lämna aldrig ut känslig information över telefonen, som lösenord (inkl. engångslösenord), pinkoder och kontouppgifter.
  3. Undvik att ladda ner appar eller logga in på dina konton på begäran av okända uppringare.
  4. Bekräfta att samtalet är legitimt genom att kontakta uppringaren via deras officiella kanaler för kundsupport.

När det gäller att fatta beslut om att flytta dina pengar, var försiktig. Om du inte känne till kontouppgifterna – överför inte pengarna. Även om du har fått höra att det är ett "nytt säkert konto" skapat bara för dig.

Vad kan jag göra om jag har blivit utsatt för en bluff?

1. Avbryt all kommunikation med bedragaren.
  2. Kontakta oss genast via chatten i appen.
  3. Anmäl numret till oss eller de relevanta myndigheterna och blockera det.
  4. Rekommenderat: anmäl ärendet till en tillsynsmyndighet. Du hittar några användbara kontakter i dessa vanliga frågor och svar från vårt Hjälpcenter.