Vad är en investeringsbluff?

Under investeringsbedrägerier försöker bedragare lura individer att föra över pengar till bluffmöjligheter eller göra betalningar på opålitliga plattformar. De som utsätts blir vanligtvis måltavlor via sociala medier eller mejl. Bedragare utger sig för att vara mäklare som lovar hög avkastning med minimal risk och lyckas ibland övertyga offren att betala till påstådda investeringswebbsidor. Efter betalning får offren ett sms som bekräftar transaktionen. Bedragare kan använda olika historier, som att begära en juridisk avgift för ta ut saldot, för att i sin tur pressa offren att göra fler betalningar. När offren vägrar att betala mer slutar bedragarna att svara. För att skydda dig mot dessa bedrägerier bör du vara uppmärksam och grundligt undersöka samt bekräfta potentiella investeringsmöjligheter.

Vad kan jag göra för att undvika investeringsbedrägerier?

1. Sök rådgivning innan du investerar. Prata med en tredje part eller någon som kan ge opartiska råd.
  2. Använd legitima företag. Bekräfta att plattformen eller webbsidan du väljer att göra investeringen med är pålitlig.
  3. Kontrollera webbsidan innan du investerar. Se till att dess URL är korrekt. Kolla efter konsekvent varumärkesprofilering, säkra betalningsmetoder och tydlig kontaktinformation.
  4. Bekräfta att investeringen är registrerad. Kontrollera alltid de officiella registren i ditt land.
  5. Var försiktig med löften om hög avkastning och snabba vinster. Bedragare kan vara väldigt övertygande och tenderar att lova mycket höga avkastningar med låga till obefintliga risker.
  6. Var misstänksam om du blir pressad. Ta det försiktig om du blir tillsagd att agera snabbt, du bör alltid få tid på dig att bedöma situationen.
  7. Var försiktig med oönskade erbjudanden. Har någon ringt dig med en perfekt investeringsmöjlighet? Var försiktig med sådana samtal, det kan vara en bluff.

Ange aldrig dina bank- eller kortuppgifter på en opålitlig webbsida. Detta inkluderar lösenordet/koden till internetbanken och pinkoden till ditt kort.

Vad kan jag göra om jag har blivit utsatt för en bluff?

1. Avbryt all kommunikation med bedragaren.
  2. Kontakta oss omedelbart via chatten i appen.
  3. Rekommenderat: anmäl ärendet till en tillsynsmyndighet. Du hittar några användbara kontakter i dessa Vanliga frågor från vårt Hjälpcenter.